Kulturfabrik Vergilius     Forside Forfattere Shakespeare Shakespeares liv

Litteratur


Warning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /var/www/vergilius.dk/public_html/libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99

Kulturfabrikken


Warning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /var/www/vergilius.dk/public_html/libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99
Shakespeares liv PDF Udskriv
Skrevet af Mia Campostrini   

shakespeare ikonI år 2000 blev William Shakespeare udråbt til det forgangne årtusindes største forfatter af Time Magazine – en stor hæder, når man tænker på alle dem han konkurrerede mod. Men selv om han altså regnes for den allerstørste, ved man meget lidt om hans liv.

  

Barndom

Det man ved med sikkerhed stammer fra officielle papirer og kirkelige optegnelser. Iflg. disse optegnelser blev Shakespeare født i
Stratford-upon-Avon, små 40 kilometer syd for Birmingham, den 23. april, 1564. Han var nummer tre i en søskendeflok på otte og søn af en succesrig handelsmand. Der er ikke mange optegnelser om lille Williams barndomsår. Dog ved man at han gik i den lokale latinskole og at han aldrig fortsatte sin uddannelse på universitetet.

  

Familie

Shakespeare giftede sig i 1582 med Anne Hathaway. Han var 18 år gammel og hun var 26 og allerede gravid med deres første. De fik 3 børn en datter, Susanna, i 1583 og tvillinger, Hamnet og Judith, i 1585. Den ene af tvillingerne døde i 1596.

The Lost Years

shakespeareDer er ingen optegnelser om William Shakespeares gøren og laden de næste 7 år før han i 1592 dukker op i London. Årene fra 1586-1592 bliver af forskere kaldt for 'The Lost Years'. Der er mange spekulationer om hvad han foretog sig i disse år. I følge én teori dyrkede Shakespeare krybskytteri og måtte flygte fra Stratford, da han fik ram på Sir Thomas Lucys hjorte og kaniner. En anden og noget mindre kuriøs opfattelse går på at Shakespeare arbejdede som lærer i Lancashire.

London

I 1590'erne og frem til 1611 slog William Shakespeare sine folder i London, hvor han arbejdede som skuespiller og dramatiker. Han blev snart den mest populære dramatiker i byen. Hans skuespil blev udgivet og solgt til den mere belæste del af tilskuerne. Shakespeares succes var ikke til at tage fejl af. Han endte endda med at blive medejer af teateret The Globe, som var et af 4 store teatre i London på den tid.

Kongens mænd

Hans virke som dramatiker var underlagt to regenter: Elizabeth l, som regerede 1558-1603, og James l, som overtog magten efter Elizabeths død og sad på tronen til 1625. Og han var begge regenters yndling. Dette kommer specielt til udtryk da James l benævnte Shakespeare's skuespillertrup med den ærefulde titel 'Kongens mænd’. 

Tilbage i Stratford

Shakespeare trak sig tilbage til Stratford-upon-Avon i 1611 som en velhavende og respekteret mand. Han døde i sit hjem angivelig på sin fødselsdag d. 23. april i 1616, 52 år gammel.

LAST_UPDATED2